Menu Bar Menu Bar Menu Bar

Fax woordenlijst

Op deze pagina vindt u onze fax woordenlijst, inclusief een beknopte uitleg per woord.

 

A

Alexander Bain

Uitvinder van het eerste faxapparaat: de kopieertelegraaf.

 

B

Bain, Alexander

Zie Alexander Bain

Broadcasting

Zie Fax broadcasting

Bulkfax

Zie Fax broadcasting

 

C

Call setup

Sommige telecomproviders brengen kosten in rekening bij elke verbinding die wordt gemaakt. Dit wordt de zogenaamde call setupkosten genoemd. Faxservice Corporate rekent geen kosten voor de Call setup.

Call setup time

De tijd die nodig is om een verbinding tussen twee telefoonnummers op te bouwen.

Caller ID

De mogelijkheid om te zien welk nummer belt, zonder de telefoon / fax te beantwoorden. Ook wel aangeduid als CID.

Calling Subscriber ID

De Calling Subscriber ID (CSID) is een tekstregel die aangeeft wie de zendende partij is. In veel gevallen bestaat de CSID uit een faxnummer en een bedrijfsnaam.

CCD

De afkorting staat voor charge-coupled device. Het is een belangrijk onderdeel van een faxapparaat. Het maakt het mogelijk om een origineel te scannen en te digitaliseren.

CCITT

Consultative Committee for International Telephone and Telegraph. Een instantie die in het leven is geroepen om internationale communicatie-standaarden te bepalen.

CID

Zie: Caller ID

Compressie

Om faxen sneller te kunnen versturen worden verschillende compressietechnieken gebruikt, zoals Modified Huffman, Modified Read en Modified Modified Read.

CSID

Zie Calling Subscriber ID

CSV

Deze afkorting staat voor Comma Separated Values, ofwel: kommagescheiden bestand. In een CSV-bestand (tekstbestand) kunnen tabellen met gegevens opgeslagen worden. Hierbij is elke waarde gescheiden met een komma. Deze bestanden worden vaak gebruikt om gegevens te exporteren en te importeren.

Cover page

Zie: Faxvoorblad

 

D

Digitaal faxen

Term voor faxen, waarbij fysieke faxapparatuur overbodig wordt. Het versturen en ontvangen van faxen gaat meestal via e-mail, of via bestandsuitwisseling. Een faxserver is nodig als intermediair tussen internet en het telefoonnetwerk. Zie voor meer informatie over digitaal faxen, onze uitgebreide pagina over dit onderwerp.

Doorschakelen

Doorschakelen betekent dat u (tijdelijk) opdracht geeft aan uw telecomprovider om uw nummer door te schakelen naar een ander nummer.

 

E

E-mail To Fax

Het versturen van faxen via e-mail. Een faxserver zet de binnenkomende e-mail om naar een “echte” fax en levert deze af bij het betreffende faxnummer. Zie voor meer uitleg onze pagina over de werking van het digitaal versturen van faxen.

 

F

Facsimile

De term facsimile staat voor replica van handschrift, of van oude druk. Bij faxapparatuur gebruikte men vaak de term telefacsimile of afgekort facsimile.

Fax

Een apparaat dat documenten in kan lezen en deze informatie via een telefoonlijn verstuurt (faxen) naar een ander faxapparaat. Dit andere faxapparaat zal de data ontvangen en printen als document. Hierdoor ontstaat er een replica van het origineel. Op deze manier is het mogelijk om documenten over grote afstanden te versturen. Fax is de verkorte term voor facsimile. Andere benamingen: Telefacsimile, telefax. Qua taalgebruik: Tegenwoordige tijd: ik fax, jij faxt. Verleden tijd: ik faxte, jij faxte. Voltooid deelwoord: gefaxt.
Bron: Nederlandse Woordenlijst

Fax broadcasting

Commerciële term voor het gelijktijdig versturen van dezelfde fax naar meerdere ontvangers. Ook wel faxmailing, of bulkfax genoemd.

Fax server

Een fax server is een apparaat dat zowel verbonden is met het telefoonnetwerk (PSTN) als internet. Ontvangen faxen worden gedigitaliseerd en per e-mail als PDF afgeleverd. Faxen versturen gebeurt ook via e-mail. Deze berichten worden door de fax server omgezet naar fax en afgeleverd via het telefoonnetwerk. Zie ook onze uitgebreide uitleg over de werking faxserver.

Fax To E-mail

Het ontvangen van faxen via e-mail. Een faxserver zet binnenkomende faxen om naar een PDF-bestand (of TIF-bestand) en levert deze via e-mail af bij één, of meerdere e-mailadressen. Zie voor meer uitleg onze pagina over de werking van het digitaal ontvangen van faxen.

Faxmailing

Het gelijktijdig versturen van één fax-uiting naar een grote groep ontvangers.

Faxmodem

Een insteekkaart voor een computer waar faxen mee verstuurd, of mee ontvangen kunnen worden.

Faxrapport

Zie Verzendrapport

Faxserver

zie Fax server

Faxvoorblad

Bij veel faxen bestaat de eerste pagina uit een faxvoorblad. Hier staat vaak op vermeld wie de fax heeft verstuurd, voor wie de fax is bedoeld en uit hoeveel pagina’s de fax bestaat.

FOIP

Afkorting die staat voor Faxen Over IP. Hiermee wordt het verzenden en ontvangen van faxen via een VOIP-netwerk bedoeld. De standaard die hier voor wordt gebruikt is T38. Faxservice Corporate houdt de ontwikkeling van FOIP goed in de gaten, maar gebruikt deze techniek niet in verband met de (nog) slechte betrouwbaarheid en matige kwaliteit.

 

G

G3

Zie: Group 3

Group 3

De meeste faxapparaten werken volgens de CCITT (ITU-T) Group 3 Facsimile standaard (G3 Fax, of Group 3 Fax). Zie voor technische informatie over compressie en wijze van verbinden www.garretwilson.com.

 

H

Handshake

Procedure die twee faxen doorlopen nadat een verbinding is gemaakt. Tijdens de handshake tasten de faxen elkaar af en wordt bijvoorbeeld de transmissiesnelheid bepaald. Hierbij wordt de snelheid van de langzaamste fax aangehouden.

 

P

Porteren

Het fysiek overdragen van (fax)nummers van een telecomprovider naar een andere telecomprovider. Hierdoor kunt u uw eigen nummer behouden en koppelen aan onze faxservice.

PSTN

De afkorting PSTN staat voor Public Switched Telephone Network. Hiermee wordt de infrastructuur van het wereldwijde telefoonnetwerk bedoeld. Faxen worden ook over dit netwerk verstuurd.

 

R

Resolutie

De kwaliteit van fax wordt uitgedrukt in resolutie. Als een fax werkt via de G3-standaard, dan is de horizontale resolutie 203 pixels per inch. De verticale resolutie hangt af van de instelling. De verticale resolutie is standaard 98 lines per inch, of fine 196 lines per inch.

Routeren

Doorschakelen van een bestaand (fax)nummer naar een nummer van Faxservice Corporate.

 

S

Scanner

Een faxapparaat bevat altijd een scanner om het origineel te scannen. Meestal is de scanner hiervoor uitgerust met een glasplaat in combinatie met een CCD-element.

 

T

Telefax

Faxaparaat dat begin jaren vijftig door Western Union op de markt werd gebracht.

Thermisch papier

Speciaal papier dat vooral in het verleden vaak voor fax werd gebruikt. In thermisch papier zit een kleurstof verwerkt. Deze reageert op warmte, waardoor het papier op de verwarmde plekken verkleurde. Een nadeel van thermisch papier is dat de afbeelding na verloop van tijd vervaagt.

TLS

De afkorting TLS staat voor Transport Layer Securitity. Het is een protocol dat communicatie via het internet beveiligt (encrypty).

Toner

Faxapparaten die laser gebruiken om faxen af te drukken, gebruiken toner voor dit proces. Toner bestaat uit kleine poederdeeltjes die verhit worden en zo aan het papier blijven “kleven”.

Transmissiesnelheid

De snelheid waarmee een fax wordt verzonden. Bij de Group 3 faxen is de maximale snelheid 14K4, dat staat voor 14.400 bits per seconde.

 

V

Verzendrapport

Vrijwel alle faxapparaten kunnen verzendrapporten (faxrapport) genereren na de verzending van (individuele) faxen. Hierdoor is direct duidelijk welke faxen goed zijn afgeleverd en welke niet.

 

X

XML

De afkorting XML staat voor Extensible Markup Language. Het is een afspraak waarmee gestructureerde gegevens weer kunnen worden gegeven als tekst. Zowel mensen kunnen dit bestand lezen, maar ook computers. XML-bestanden worden vaak gebruikt om gegevens te exporteren en te importeren.

 

Vragen?

Heeft u vragen over het versturen en ontvangen van digitale faxen via email? Neem vrijblijvend contact op met onze support afdeling.

Neem contact op