Menu Bar Menu Bar Menu Bar

De geschiedenis van de fax

De geschiedenis van de fax gaat terug naar 1843. Een Schotse klokkenmaker genaamd Alexander Bain, verkreeg in 1843 een octrooi op de “kopieertelegraaf”.

Werking eerste fax

Bain bedacht een apparaat met een slinger dat een gestanst bericht op een metalen plaat, lijn voor lijn aftast. Waar de slinger het metaal raakte ontstond een elektrisch signaal dat via een draad naar de ontvangstzijde werd geseind. Aan de ontvangstkant bewoog een gelijkwaardige slinger over speciaal behandeld papier. Dit papier verkleurde waar stroom door het papier ging. Hierdoor ontstond een reproductie van het origineel. Bain heeft het eerste faxapparaat wel bedacht maar nooit gebouwd.

kopieertelegraaf-bain
De kopieertelegraaf van Alexander Bain

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eerste faxapparaat

Het eerste werkende faxapparaat werd in 1851 getoond op de wereldtentoonstelling. Het apparaat was ontwikkeld door Frederick Bakewell. Dit eerste werkende faxapparaat was een doorontwikkeling van Bains idee.

 

 

Bakewell_improved_facsimile_1848
Faxapparaat van Frederick Bakewell

Telefaxmachine

Ongeveer 10 jaar na de presentatie van Bakewell werd de eerste telefaxmachine in gebruik genomen die berichten verstuurde tussen Parijs en Lyon. Dit apparaat (de pantelegraaf) werd uitgevonden door de Italiaan Giovanni Caselli.

Pantelegraph-giovanni-Caselli

De pantelegraaf van Giovanni Caselli

 

 

Bildtelegraph maakt het mogelijk om foto’s te faxen

De eerste functionele fotografische faxmachine is rond 1900 uitgevonden door de Duitse natuurkundige Arthur Korn. Dit apparaat (de Bildtelegraph) zou op grote schaal in Europa gebruikt gaan worden. Veel bekendheid verwierf de Bildtelegraph nadat in 1808 een voortvluchtige juwelendief aangehouden kan worden dankzij de Bildtelegraph. De politie stuurde namelijk via de Bildtelegraph een foto van de dief van Parijs naar Londen, waardoor deze opgepakt kon worden.

Bildtelegraph
Bildtelegraph van Arthur Korn
(c) foto Jodo

Telefax

Begin jaren vijftig introduceert Western Union een fax voor gebruik op kantoor. Dit toestel wordt onder de naam Telefax op de markt gebracht en maakt gebruik van het normale telefoonnet. Het apparaat produceerde afdrukken op thermisch papier (warmtegevoelig).

Fax standaarden

Ook andere fabrikanten gingen faxapparatuur ontwikkelen. Hierbij liep men al snel tegen compatibiliteitsproblemen op omdat de apparatuur niet volgens een bepaalde standaard werkte. De apparaten konden hierdoor niet met elkaar communiceren.

Om dit probleem het hoofd te bieden werd begin jaren 70 een wereldstandaard afgesproken. Hierbij speelde het CCITT (Comité Consultatif International Télégrapique et Téléphonique) een belangrijke rol. De eerste faxen die aan de wereldstandaard voldeden werden groep-1 faxen genoemd.

Bronnen geschiedenis fax: